top of page

Jubileumskonsert, Østerdølenes spellmannslag 40 år

Østerdølenes spellmannslag feirer 40-årsjubileet med stor jubileumskonsert på Edderkoppen scene, lørdag 2. september 2017 kl. 18:00

Spellmannslaget, med et tjuetalls feler, tre trekkspill og kontrabass, holder til i Oslo, og er et tradisjonelt spellmannslag som i all hovedsak består av amatørmusikere. Laget kan likevel sies å være blant de beste i landet, og har vunnet Landskappleiken hele 6 ganger.

Marit Westling er musikalske leder i laget, et verv hun har utøvd med stor glede og iver i snart 30 år. Marit har hele tida vært opptatt av å lete fram slåtter og slåtteformer fra Hedmarken og Østerdalen som kanskje ikke er så mye brukt i dag. Hun har også vært opptatt av å videreføre arbeidet til tidligere musikalske ledere der kvalitet har vært en viktig fokusområde.

Lagets første CD-utgivelse, som utkom i 1992, ble nominert til Spellemannprisen. Den andre CD’en, Hjemve, kom ut i 2005 og fokuserer på de eldste slåtteformene i Østerdalen med den mangfoldige polstradisjonen som hovedtema.

Dyktige musikere som har vært med i laget opp gjennom tida, og noen folkemusikkvenner, bidrar som gjesteartister under konserten. De fleste av gjesteartistene er vinnere, eller i tetsjiktet, av sine klasser på Landskappleiken eller Landsfestivalen, noe som borger for topp musikalsk kvalitet.

Velkommen til folkemusikalsk jubileumsfeiring!

Etter konserten blir det folkemusikkpub med DJ i hotellbaren se:ua.

Artistliste:

Sven Nyhus

Carl Petter Opsahl

Tom Willy Rustad

Thomas Nilssen

Sivert Holmen

Ole Nilssen

Marius Westling

Gunn Brøndbo og Arild Plassen

Kari og Stig Nilssen

Tonje Lien Barkenæs og Stein Magne Eggen

Østerdal slåttelag

Østerdølenes spellmannslag

Presentasjon av gjesteartister:

Sven Nyhus fra Glåmos er en av landets største folkemusikkprofiler og vi er stolte over at han var Østerdølenes Spellmannslags første musikalske leder ved stiftinga i 1977. Han var også produsent for lagets første plateutgivelse i 1992. Sven Nyhus har vært en viktig formidler av tradisjonsmusikken fra Rørostraktene og Østerdalen. Han har utgitt en rekke plater med Sven Nyhus kvartett (kvintett og sekstett) som han startet i 1969 og flere soloplater, blant annet Pols i Rørostraktom der slåttene er fra transkripsjonene i noteboka med samme navn. Sven har blitt tildelt en rekke priser for sitt arbeid som forsker og formidler av norsk folkemusikk. I 1996 fikk han Rff-prisen fra Rådet for folkemusikk og folkedans, i 1999 fikk han Hilmar Alexandersens ærespris og i 2000 ble han tildelt Spellemannprisens hederspris. I 2002 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Og som kjent er han opphavsmannen til Bergrosa og mange andre flotte gammeldans- og folkemusikk-komposisjoner.

Carl Petter Opsahl fra Oslo er musiker og gateprest med et stort hjerte for jazz og folkemusikk. I 1982 var han med å etablere Caledonia jazzband og i 1992 etablerte han Chateau Neuf Spelemannslag. For tiden studerer Carl Petter ved Ole Bull Akademiet der han fordyper seg i Gudbrandsdalstradisjonen. Han har gitt ut fire soloplater og har deltatt på en rekke andre utgivelser. På Østerdølenes Spellmannslag sin utgivelse, Hjemve, var han produsent.

Tom Willy Rustad fra Oslo er en av norsk folkemusikks fremste multi-instrumentalister. Han trakterer instrumenter som blant annet munnharpe, durspill, gitar, kontrabass og cister. Tom Willy var den første som tok hovedfag i folkemusikk ved Norges musikkhøgskole med durspill som hovedinstrument. Han har fire egne plateutgivelser bak seg og i 2005 fikk han Spellemannprisen for Fiolsteinen. Tom spiller i gruppa Kvarts som i tillegg til å spille tradsjonsmusikk har gjort mange bestillingsverk og blitt tildelt Spellemannpris for to av sine plateutgivelser.

Thomas Nilssen fra Løten er en av landets mestvinnende utøvere på Landsfestivalen. Han har vært en viktig ambassadør for folkemusikktradisjonene på Hedmarken, alt fra å presentere enkle durspill- og trekkspillslåtter, via Prøysen til å utøve storgardsmusikk. Han har vært en av drivkreftene i gammeldansgruppa Over Stok og Steen. Gruppa har vunnet Landsfestivalen fire ganger og utgitt fire album.

Sivert Holmen er en ung valdris som har gjort hardingfela til sitt levebrød etter studiene ved Norges musikkhøgskole. I 2016 mottok han Fureprisen, en pris som deles ut til en dyktig folkemusikkutøver under 25 år. Sammen med spelemannskollegaen Bjørn Kåre Odde har Sivert utviklet et unikt samspill på fele og hardingfele. I 2015 vant de INTRO-folk og høsten 2016 ga duoen Odde & Holmen ut plata Sumarmorgon.

Ole Nilssen spiller durspill og trekkspill og er, tross sin unge alder, allerede en merittert folkemusiker og folkedanser, utdannet ved Norges musikkhøgskole og ved NTNU i Trondheim. Løtensokningen livnærer seg som frilansmusiker, og arbeider både som solist, ensemblemusiker, dansespelemann, og instruktør både i dans og spel. Han vant i 2015 Folkelarmprisen (tradisjonelt samspill) for plata «Slåttespel på toradar» med trioen Rustad/Nilssen/Ranøien, og utgir i sommer sin første soloplate.

Marius Westling er et stort feletalent fra Hamar som har vunnet juniorklassen på Landskappleiken og Landsfestivalen i overlegen stil flere år på rad. Han har også mottatt en rekke priser og stipender, blant annet Furestipend i 2015 og 2016. Marius har gått på Talentutviklingsprogrammet på Norges musikkhøgskole i tre år der han blant annet har hatt Bjørn Kåre Odde og Aslak Brimi som lærere. Den siste tiden har Marius tatt timer med Sven Nyhus.

Gunn Brøndbo og Arild Plassen. På fela var Arild Plassen fra Folldal med i den populære gruppa Ulens Kvintett som herjet resultatlistene på Landsfestivalen på 80-tallet og tok hele fire seiere frem til 1993. Arild spiller med i Østerdal Slåttelag, men siden oppløsningen av Ulens kvintett er det ektefellen Gunn Brøndbo på trekkspill som har vært hans faste samspillpartner.

Kari og Stig Nilssen fra Løten har danset sammen siden barnsben i Leikarringen i Østerdalslaget på Hamar. De er dyktige dansere som hele tiden hevder seg i tetsjiktet i pardans på Landskappleiken. I 2012 i Vågå og i 2016 i Gaupne vant de runddanskonkurransen under Landsfestivalen i gammeldansmusikk. Stig spiller for øvrig durspill og har med gruppa Væromslaget også vunnet gruppespill på Landsfestivalen.

Tonje Lien Barkenæs på fele og Stein Magne Eggen på trekkspill (fra hhv. Nannestad og Lom) spiller sammen til dans og holder konserter. Tonje har studert 2 år ved spelemannskulen på Ole Bull Akademiet på Voss. Hun har fordypet seg i gudbrandstradisjonen og har blant annet hatt Per Sæmund Bjørkum og Knut Kjøk som læremestere. Stein Magne har studer utøvende folkemusikk ved Norges musikkhøgskole med Jon Faukstad som lærer på trekkspill og Tom Willy Rustad som lærer på biistrumenet durspel. Tonje og Stein Magne spiller også i gammeldansgruppa Syvers orkester.


Østerdal Slåttelag er en kvartett med Sven Nyhus, Arild Plassen, Arvid Grindal (Brydalen) og Olav Sæta (Kongsvinger). Østerdal Slåttelag ble startet av Sven Nyhus ca. 1980. De hadde de første årene en del dansespillinger, og noen opptredener på festivaler og i NRK. Så ble det lang pause, men nå er de pensjonister og møtes en gang iblant for å holde repertoaret ved like.

Både Olav Sæta og Arvid Grindal har vært musikalske ledere i Østerdølenes Spellmannslag. Olav Sæta overtok etter Sven Nyhus og ledet laget i ca. to år. Olav Sæta har gjort et uvurderlig innsamlingsarbeid av norsk folkemusikk blant annet i Hedmark. Noe av dette arbeidet er dokumentert i flere notebøker og tidsskrifter, blant annet i Norsk folkemusikk – slåtter for vanlig fele. I dag er Olav musikalsk leder for Spellmannslaget Leik på Hamar. Arvid Grindal var musikalsk leder for spellmannslaget i ca. 7 år. I tillegg til å ha fokus på å formidle folkemusikktradisjonene fra Østerdalen på et høyt nivå var Arvid opptatt av at den enkelte utøver også skulle forbedre seg både spilleteknisk og musikalsk. Dette arbeidet førte til at spellmannslaget hevdet seg blant de beste på kappleiker.


bottom of page