Spellmannslagets historie
Spellmannslaget startet som et nybegynnerkurs på fele i høsten 1974, arrangert av Østerdølenes lag i Oslo, med Sven Nyhus som instruktør. Formålet med kurset var å legge grunnlag for et folkemusikkmiljø i laget, og øke den generelle kunnskapen om tradisjonsmusikk fra Østerdalen. Felekurset resulterte i at Østerdølenes spellmannslag ble formelt stiftet den 19. april 1977 som et særlag i Østerdølenes lag i Oslo.
Laget har siden starten vært aktivt i kappleikmiljøet der vi for det meste har hevdet oss i tetsjiktet. Vi har vunnet lagspillkonkurransen på Landskappleiken hele 6 ganger. Første gang i 1980 i Kristiansand, deretter i 1992 på Fagernes, 1997 i Ål, 1998 på Kongsberg, 2004 i Eidfjord og siste gang i Oppdal i 2008.
Under Distriktskappleiken på Røros i 1988 delte vi 1. plassen med Sør-Fron spelemannslag. Landsfestivalen i gamaldansmusikk har også vært et arrangement som spellmannslaget har deltatt flittig på. På Landsfestivalen har vi ved en rekke anledninger kvalifisert oss til finalespill. De beste resultatene oppnådde vi med sølvmedaljer på Landsfestivalen 2007 i Vågå og 2016 i Gaupne, og bronsje i Kinsarvik 2019.
Spellmannslaget har deltatt på en rekke internasjonale folkemusikkfestivaler og hatt konserter og dansespillinger i både inn- og utland. Vi har blant annet spilt i Kong Olavs 80-års dag, i Kronprins Haakons 18-års dag på Akershus festning, ved åpningen av Det Norske Teatret, og gjort konsert- og dansespillingsoppdrag for departement, kommune, organisasjoner, næringsliv og private.
Vi har også deltatt i mange radio- og fjernsynsprogrammer, og i 25 år har vi spilt opp til brosteinsball for byens borgere på Universitetsplassen, på 17. mai.
Våre musikalske ledere
Marit Westling
1988-
I dag er Marit Larsen Westling, fra Hamar, vår musikalske leder. Marit har siden hun overtok laget for over 30 år siden, arbeidet målbevisst med å øke både spillegleden og ferdighetene hos hver enkelt og satt kvalitet og tradisjonsbevissthet i høysetet. Hun har også hele tida vært opptatt av å finne fram slåtter og slåtteformer fra Østerdalen som ikke er så mye brukt i dag. Marit Westling er utdannet fiolinpedagog ved Barratt Dues Musikkinstitutt. Hun jobbet i NRKs folkemusikkarkiv i flere år før hun som den første felespilleren i Norge tok Mastergrad i folkemusikk på Norges musikkhøgskole med Polstradisjoner fra Østerdalen som fordypningsemne. Hun jobber nå som fiolin-/felelærer ved kulturskolen i Elverum der hun underviser i både klassisk fiolin og folkemusikk.
Foto: Thomas Westling
Arvid Grindal
1980-1987
Arvid Grindal fra Brydalen i Tynset har betydd mye for laget, og han la et solid musikalsk grunnlag for spellmannslaget. I tillegg til å ha fokus på å formidle folkemusikktradisjonene fra Østerdalen på et høyt nivå var Arvid opptatt av at den enkelte utøver også skulle forbedre seg både spilleteknisk og musikalsk. Dette arbeidet førte til at spellmannslaget hevdet seg blant de beste på kappleiker.
Olav Sæta
1978-1979
Olav Sæta fra Kongsvinger overtok stafettpinnen etter Sven Nyhus. Han har gjort et uvurderlig innsamlingsarbeid av norsk folkemusikk blant annet i Hedmark. Noe av dette arbeidet er dokumentert i flere notebøker og tidsskrifter, blant annet i Norsk folkemusikk – slåtter for vanlig fele. I dag er Olav musikalsk leder for Spellmannslaget Leik på Hamar.
Sven Nyhus
1974-1977
Sven Nyhus fra Glåmos er en av landets største folkemusikkprofiler og vi er stolte over at han var Østerdølenes spellmannslags første musikalske leder. Sven var også produsent for lagets første plateutgivelse i 1992. Sven Nyhus har vært en viktig formidler av tradisjonsmusikken fra Rørostraktene og Østerdalen. Han har utgitt en rekke plater med Sven Nyhus kvartett (kvintett og sekstett) som han startet i 1969, og flere soloplater, blant annet Pols i Rørostraktom, der slåttene er fra transkripsjoner i noteboka med samme navn. Sven har blitt tildelt en rekke priser for sitt arbeid som forsker og formidler av norsk folkemusikk. Blant annet fikk han i 1996, Rff-prisen fra Rådet for folkemusikk og folkedans. I 1999 fikk han Hilmar Alexandersens ærespris og i 2000 ble han tildelt Spellemannprisens hederspris. I 2002 ble han ikke minst utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Og som kjent er han opphavsmannen til Bergrosa og mange andre flotte gammeldans- og folkemusikk-komposisjoner.