top of page

Landsfestivalen i Nordfjordeid

14.-18. Juli 2010


Landsfestivalen i gammeldansmusikk var i år lagt til Nordfjordeid, 13-18. juli. Spellmannslaget hadde mye å forsvare i årets landsfestival, både fordi vi ble tok sølv under forrige Landsfestival i 2008 og fordi vi på årets Landskappleik gjorde det dårligere enn vi pleier med en tiende plass. Vi var derfor sultne på en topplassering, og hadde svært lyst til å spille til finale. Det gjeveste med Landsfestivalen i gammeldansmusikk er å jo å spille i finalen.

Vår musikalske leder Marit Westling, hadde til årets Landsfestival funnet gode danseslåtter som vi følte svingte mer for hver øving frem mot Landsfestivalen, og arrangementene, som Marit og Stein Magne Eggen hadde stått for, var varierte og ga ekstra liv i flere av slåttene selv om enkelte av 2.-stemmene, teknisk, viste seg svært utfordrende. Vi følte oss godt forberedt til Landsfestivalen, som for oss er et av årets høydepunkt, og møttes til en siste fellesøving i et klasserom, torsdag kveld i Nordfjordeid. Slåttene satt godt under fellesøvingen, men senere på natta når vi skulle spille til dans i Opera-foajeen, gikk det ikke fullt så bra. Vi ble for ivrige, jaget på takta og det ble ikke noe særlig trøkk i samspillet før mot slutten av den halvtimes lange økta. Ingen god generalprøve dette…

Fredag ettermiddag var det vår tur i kvalifiseringen. De to kvalifiseringsslåttene var valgt med omhu for det gjelder å ta frem de beste slåttene skal en kvalifisere seg til finalen, dit bare de fem beste når. Samspillet ble tett og skarpt, og begge slåttene gikk bra. Tilfredse oppsummerte vi vårt eget spell med at vi hadde klart å ta ut maksimalt, og at det nå var opp til dommerne om de ville ha oss i finalen. Tilbakemeldingene fra publikum var i alle fall veldig positive.

Finalistene ble kunngjort etter kvalifiseringen, og vi skulle ut som tredje lag i finalen.

Vågå og Sør-Fron hadde spilt før oss, og vi hadde varmet opp og gledet oss til å komme i gang. Innledningsvis kjentes det litt trått, siden salen var full av støyende dansere og monitorlyden druknet på scena. Heldigvis gikk de seks finaleslåttene våre bare bedre og bedre ut over i finalen. Det virket i alle fall slik på responsen fra dansepublikummet, og etter at vi hadde avsluttet, med polsen Finkenhagen, fikk vi trampeklapp da vi takket for oss. Det var utrolig moro å spille i finale igjen!

Det ble til slutt en fjerdeplass på spellmannslaget. Pallen glapp, men vi var godt fornøyd med egen prestasjon. Uten medalje trengte vi i alle fall ikke å tenke på mesterkonserten på søndag. Med åtte timers biltur hjem til hovedstaden skulle det bli godt å kunne komme av gårde om formiddagen.

Flere av lagets medlemmer er med andre grupper og gjorde det svært bra på Landsfestivalen.

Jan Jansen deltok med Streng&Belg i Grupper der de ble nummer 19.

Tonje Lien Barkenæs og Stein Magne Eggen deltok med gruppa Syvers, både i Åpen klasse og i Grupper. De spilte svært godt og maktet å nå helt til topps i begge klassene. Gratulerer med en fantastisk prestasjon, Syvers!

Synd for oss at Tonje og Stein Magne nå skal gi seg i Østerdølenes og gå over til Lom Spelmannslag, men det er i alle fall moro å tenke på at våre medlemmer vil forsterke ærverdige Lom.

FolkOrg har de siste årene slitt med å finne lokale arrangører til Landskappleiken og spesielt Landsfestivalen, og i fjor måtte arrangementene slås sammen siden kun én arrangør hadde meldt seg. Landsfestivalen er den viktigste arenaen for runddansformene her til lands, og det vil være synd om Landsfestivalen må nedlegges fordi det ikke finnes villige lokale arrangører. Marit, og lederen i Hedmark Folkemusikklag, Stig Nilssen på Løten, som brenner begge for runddansen, ble under festivalen enige om å ta initiativ til å arrangere Landsfestival i Hedmark. Prosessen er lang og dugnadstimer blir mange, men mye moro og god musikk og dans kan det i alle fall bli, og det er viktig.

Så kanskje vi som arrangør snart kan ønske velkommen til Landsfestival?


Comments


bottom of page